10 Haziran 2008 Salı

AİLELERE KARNE UYARISI!!!

Ailelere karne uyarısı!


Karneyi sadece başarının göstergesi olarak yorumlamanın doğru olmadığı belirtildi.
Karnelerin alındığı gün bütün çocukların sevinç, hüzün, kaygı ve bazen öfke duygusunu birlikte yaşayacağını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, "Karneyi değerlendirmeye öncelikle iyi notlarla başlamak sonra düzelttiği dersleri üzerinde durmak ve en son zayıf derslerle ilgili konuşmak en doğru olandır" dedi.

Uzman Klinik Psikolog Sevil Usanmaz, aslında karnenin, bütün yıl boyunca çocuğun derslere katılmasının ve öğrenme isteğinin hangi dersleri sevdiğinin ve nelere ilgisi olduğunun, ayrıca anne, baba, öğretmen tutumlarının da göstergesi olduğunu söyledi. Usanmaz, "Karnede sadece notlar üzerinde durmazsak,

çocuğumuzun özelliklerini ve gerçekten neye ihtiyacı olduğunu görebiliriz" diye konuştu.

Usanmaz, karneyi değerlendirmeye öncelikle iyi notlarla başlamak sonra düzelttiği dersleri üzerinde durmak ve en son zayıf derslerle ilgili konuşmanın en doğru yol olduğunu söyledi. Usanmaz, yorumlar sert ve ağır olduğunda, tehdit ve yaralayıcı ifadeler taşıdığı zaman, çocukların psikolojisi tepkisel olduğundan özellikle ergenlik döneminde bulunan lise öğrencilerinde istenmedik olumsuz davranışlar ve sonuçlarla karşılaşabileceğimizi anlattı.

İlköğretim seviyesinde ise okula ve öğrenmeye karşı isteksizlik, dikkat sorunları, depresif duygulanım, kendine, kardeşine zarar verme davranışlarını görebileceğimizi belirten Usanmaz, şöyle konuştu: "Karneye ait yorumlar özellikle geçmişten geleceğe doğru yapılmalı, birinci dönemden ikinci döneme ve önümüzdeki yıl için ne yapabiliriz şeklinde değerlendirme sonuçlanmalıdır. Çocukları birbirleri ve kardeşleriyle karşılaştırmak yerine, kendi içinde değerlendirmek olumlu gelişimi sağlayabilir ve gelecek yılla ilgili kaygı ve başarısızlığı azaltabilir."

Karne hediyesi olarak verilen pahalı ve güzel hediyelerin çocuğun başarısını artırmayacağını ve hediyenin sembolik anlamının önemli olduğunu belirten Sevil

Usanmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bütün çocuklara tatil hediyesi verilebilir. Hediye öncelikle sözel ödül olmalı daha sonra çocuğun istediği, yaşı ve sınıfı ile uyumlu bir maddi ödül olabilir. Maddi ödülün değerinden çok sembolik anlamı önemli. İlkokul seviyesinde olan çocuklar için karmaşık olmayan basit oyuncaklar, boya kalemleri, top, bisiklet, giysi, büyük ebeveyn ziyaretleri, deniz tatili, köy ziyaretleri, sinema ve müze gezileri yararlı olacaktır. Karne hediyesi olarak bilgisayar, çok pahalı oyuncaklar, değerli takı, cep telefonu, evcil hayvan alınmasını tavsiye etmiyoruz. Anne ve baba ile çocuk arasında yapılan hediye anlaşması ya da pazarlığının öğrenme ve okul başarısına hiçbir katkısı olmayacaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder